+389 2 3112 323 / +389 2 3112 334 / +389 70 333 713info@msfi.com.mk
МСФИ СоветникСо Владината одлука се определуваат највисоки цени во трговијата на големо и трговијата на мало на основните прехранбени производи, и тоа за: леб; шеќер; брашно – тип 400; сончогледово масло за јадење; трајно млеко со масленост од 2,8%, 3,2% и 3,5%; свежо месо и сувомеснати производи; и сирење и урда. Највисоките цени на производите се утврдуваат на нивото на цените кои се применувале на 1 декември 2021 година, во трговијата на големо и трговијата на мало. Одлуката ќе се применува до 31 јануари 2022 година, со можност за продолжување доколку состојбата на пазарот и понатаму го бара тоа.

Согласно Законот за управување со пакување и отпад од пакување, од 1 декември 2021 година се забранува пуштање на пластични кеси за носење на стоки за еднократна употреба на пазарот во Република Северна Македонија. Дозволено е пуштање на пазарот на територијата на државата само на биоразградливи кеси за носење на стоки што се произведени согласно…

Почитувани колеги !!!
МСФИ Консалтинг Ве поканува на ЕДНОДНЕВНО ONLINE СОВЕТУВАЊЕ ЗА НОВИНИТЕ ВО ЗАКОНСКИТЕ ПРОПИСИ, СМЕТКОВОДСТВОТО И ДАНОЦИТЕ.
Советувањето ќе се одржи на следните термини:
23 декември 2021 (четврток)
28 декември 2021 (вторник)
Советувањето започнува во 10 часот и трае до 16 часот и се доделуваат 8 КПУ часа.

Во Службен весник на РСМ, бр. 265/21, од 30.11.2021 година објавен е Новиот Правилник за стандардите за биоразградливост кои треба да ги исполнуваат кесите за носење на стоки, начинот на пуштање на пазар на биоразградливи кеси од страна на трговците, како и формата и содржината на образецот за водење на евиденција. Правилникот влегува во сила наредниот ден од денот на објавувањето во „Службен весник на Република Северна Македонија“, а ќе отпочне да се применува од 1 декември 2021 година…

Согласно член 56 од преодните одредби на Законот за управување со пакување и отпад од пакување (“Службен весник на РСМ, бр. 215 од 16.9.2021 година,), забраната за употреба на пластични кеси за носење и забраната за пуштање на пластично пакување за еднократна употреба во угостителските објекти на територијата на заштитените подрачја ќе започнат да се применуваат од 1 декември 2021 година…

Министерството за животна средина и просторно планирање ја потсетува јавноста дека од 1 декември 2021 г. (среда) стапува на сила на обврската за наплата на кесите за носење стоки од новиот Закон за управување со пакување и отпад од пакување…

Почитувани колеги !!!
МСФИ Консалтинг Ве поканува на ЕДНОДНЕВНО ONLINE СОВЕТУВАЊЕ ЗА НОВИНИТЕ ВО ЗАКОНСКИТЕ ПРОПИСИ, СМЕТКОВОДСТВОТО И ДАНОЦИТЕ.
Советувањето ќе се одржи на следните термини:
26 ноември 2021 (петок)
30 ноември 2021 (вторник)
Советувањето започнува во 10 часот и трае до 16 часот и се доделуваат 8 КПУ часа.

Почитувани,Содржината можат да ја видат само претплатници на МСФИ Консалтинг.Доколку сте наш активен претплатник Најавете се за да ја видите оваа содржина.(Доколку не сте претплатник кликнете тука за да се регистрирате и да добиете информации за претлата)

Со кликнување на повеќе може да го преземете НОЕМВРИСКИОТ број од 2021 година на еле­ктро­нско­то изда­­ние на списанието МСФИ СОВЕТНИК…

Правото на годишен одмор е едно од најзначајните права од работен однос кое му припаѓа на работникот, а кое работодавачот е должен да му го овозможи. Иако Законот за работните односи прилично детално ги регулира прашањата во врска со користењето на годишниот одмор, сепак има прашања кои не се прецизно уредени, поради што работодавачите се соочуваат со дилеми наметнати од секојдневната пракса. Во написот кој може да го симнете со кликнување на преземи даваме одговори на повеќе прашања во врска со користењето на годишниот одмор…

Со интензивирање на градежните работи на изградба на патната делница Кичево – Охрид а со тоа и вклучување во изградбата на поголем број на градежни компании од Република Македонија, на барање на поголем број наши читатели се наметна и потребата за потсетување на законските и даночните обврски на субјектите кои непосредно учествуваат во изградбата на оваа патна делница. Во написот кој може да го симнете со кликнување подолу на преземи даваме целосен осврт на даночната регулатива, поткрепено со соодветно мислење од УЈП врзано со изградбата на наведената патна делница…

Акумулираните добивки на македонските компании кои потекнуваат од 2009 до 2013 година не се конечно оданочени со данок на добивка. На барање на голем број на наши читатели Во написот кој може да го симнете со кликнување на повеќе потсетуваме на обврската за оданочување на добивките остварени во период од 2009 до 2013 година при исплата на дивиденда…

Кориснички дел
Заборавено корисничко име или лозинка
Ве молиме внесете ја вашата email адреса. Корисничкото име и новата лозинка ќе ви бидат пратени по email.