+389 2 3112 323 / +389 2 3112 334 / +389 70 333 713info@msfi.com.mk


МСФИ СоветникМСФИ Советник

Актуелности

danoci-za-koi-ne-ste-slushnale-62626

Аконтацијата за данокот на добивка за месец Ноември 2019 година треба да биде без зголемување
Податокот за процентот на МДБ, односно кумулативниот пораст на цените на мало за периодот јануари – ноември 2019 во однос на просекот за 2018 година нема зголемување и изнесува 0%…

Објавено на: 10/12/2019
0001-1

ВАЖНО, ВАЖНО, ВАЖНО, МСФИ Консалтинг Ве поканува на КПУ обуки во месец Декември 2019 година
Почитувани колеги, МСФИ КОНСАЛТИНГ Ве поканува на ЕДНОДНЕВНО КОНТИНУИРАНО ПРОФЕСИОНАЛНО УСОВРШУВАЊЕ бр.5/2019-8 часа ВО МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА во следните термини и градови:
11 Декември 2019 (среда) во Штип ‐ Хотел Оаза
12 Декември 2019 (четврток) во Битола – Хотел Милениум
13 Декември 2019 (петок) во Охрид ‐ Хотел UNIQUE
17 Декември 2019 (вторник) во Скопје ‐ Хотел Континентал
19 Декември 2019 (четврток) во Струмица ‐ Хотел Сириус
20 Декември 2019 (петок) во Скопје ‐ Хотел Холидеј Ин
24 Декември 2019 (вторник) во Скопје ‐ Хотел Континентал
25 Декември 2019 (среда) во Тетово ‐ Хотел Mercure
26 Декември 2019 (четврток) во Прилеп ‐ Хотел Кристал Палас
28 Декември 2019 (сабота) во Скопје ‐ Хотел Континентал

Објавено на: 08/12/2019

МСФИ е Вести: Предлог измени на Законот за платен промет и на Законот за данокот на добивка
1. Предлог измени и дополнување на Законот за платен промет – се пролонгира можноста да се склучуваат договори за компензација, асигнација, цесија и преземање на долг со фирми кои имаат блокирани сметки до 31 Декември 2021 година. Во Собранието на Република Македонија во постапка на донесување е Предлог – Закон за именување и дополнување на Законот за платниот промет….

Објавено на: 06/12/2019

МСФИ е Напис: Даночен и сметководствен третман во 2019 година на новогодишниот надоместок и давањето на новогодишни пакетчиња на вработени и подароци на деловни партнери
Со приближувањето на новогодишните празници прашањата за давањето на новогодишен надоместок и новогодишни пакетчиња за вработените и давањето на пригодни новогодишни подароци на деловните партнери на Друштвото стануваат се поактуелни. Со кликнување на повеќе може да го преземете написот во кој се осврнуваме на законската регулатива која го уредува наведеното прашање како и сметководствениот и даночниот третман на наведените трошоци кои настануваат на крајот на 2019 година…

Објавено на: 06/12/2019

Во Собраниска постапка се Предлог измени и дополнувања на Законот за вршење на сметководствени работи
Во собраниска постапка се наоѓа Предлог Законот за изменување и дополнување на Законот за вршење на сметководствени работи со кој се предлагаат повеќе клучни законски измени за кои може да се информирате со кликнување на повеќе…

Објавено на: 05/12/2019

МСФИ е Напис: Даночен третман на внесување непаричен влог при основање на друштво со ограничена одговорност
Дали непаричниот основачки влог на содружниците се оданочува со данокот на додадена вредност и каков е даночниот третман од аспект на данокот на имот. Ако едно друштво А кое е ДДВ обврзник внесува дуќан како непаричен влог во основната главнина на друштво Б се наметнува прашањето кои се даночните импликации, односно дали внесениот деловен простор како непаричен влог од друштвото А во Друштвото Б е промет кој подлежи на оданочување со ДДВ за што друштвото А е должно да испорача фактура со искажан ДДВ? Одговорот на наведеното прашање и на повеќе други поврзани со внесувањето на непариен влог при основање на друштво може да го пронајдете во Написот кој може да го преземете со кликнување на повеќе.

Објавено на: 04/12/2019

МСФИ е Напис: Донации и помошти за настраданите од земјотресот во Aлбанија (даночен и сметководствен третман)
Во услови на страшната елементарна непогода земјотрес која ја погоди Албанија, голем број на фирми од целата територија на Македонија ја покажуваат својата хуманост со давање на парична помош или донирање на сопствени производи како помош за загрозените подрачја. Во написот кој може да го преземете со кликнување на повеќе се осврнуваме на целокупната законска регулатива врзана за донациите со посебен акцент на условите, начинот и постапката за остварување на правата на даночните поттикнувања од аспект на ДДВ, данокот на добивка, данокот на личен доход и даноците на имот…

Објавено на: 29/11/2019
hqdefault

Објавен нов клиентски софтвер за МПИН поврзан со субвенционирањето на придонесите за зголемена плата
На 28.11.2019 година на веб страната на Управата за јавни приходи е објавена нова верзија на клиентскиот софтвер за месечна пресметка за плата, придонеси и персонален данок. Се препорачува да се инсталира најновата верзија на клиентскиот софтвер во функција на примена на законот за субвенционирање на придонеси за зголемена плата. Истиот може да го преземете преку следниот линк од веб страна на Управата за јавни приходи.

Објавено на: 28/11/2019
ujpslika

Известување на УЈП за начинот на поднесување на барање на субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување поради зголемување на плата
Висината и условите за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување по основ на зголемување на плата се уредени со Закон за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување поради зголемување на плата (Службен Весник на РСМ 239 од 19.11.2019 година). КОЈ МОЖЕ ДА КОРИСТИ СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ НА ПРИДОНЕСИТЕ Субвенционирање на придонеси може да користи обврзникот…

Објавено на: 28/11/2019
ujpslika

Објавена новата шифра во МПИН за субвенционирање на придонесите за зголемена плата
Во Службен весник на РСМ бр. 244/19 објавен е Правилникот за начинот на пресметката на износот за субвенционирање и постапката за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување по основ на зголемување на плата. Правилникот влегува во сила од 27 ноември 2019 година.

Објавено на: 27/11/2019

МСФИ е Напис: Прекувремена работа (Пресметка на плата на работник кој има остварено прекувремени часови на работа)
Во написот кој може да го симнете со кликнување на повеќе се осврнуваме на прашањата кога и под кои услови работодавачот може да организира прекувремена работа, кои се правата на работникот кога работи прекувремено и даваме практичен пример како се пресметува плата кога работникот остварува прекувремена работа…

Објавено на: 26/11/2019
Кориснички дел
Заборавено корисничко име или лозинка
Ве молиме внесете ја вашата email адреса. Корисничкото име и новата лозинка ќе ви бидат пратени по email.