+389 2 3112 323 / +389 2 3112 334 / +389 70 333 713info@msfi.com.mk
МСФИ Советник

Податоци за плата и надоместоци од работен однос за периодот Април 2019 – Мај 2019 година согласно соопштенијата на Државниот Завод за статистика од 19.04.2019 година…

МСФИ КОНСАЛТИНГ Ве поканува на ЕДНОДНЕВНО КОНТИНУИРАНО ПРОФЕСИОНАЛНО УСОВРШУВАЊЕ бр.2/2019-8 часа ВО МЕСЕЦ МАЈ/ЈУНИ 2019 ГОДИНА во следните термини и градови:
15 Мај 2019 (среда) во Штип – Хотел Оаза
16 Мај 2019 (четврток) во Битола – Хотел Милениум
17 Мај 2019 (петок) во Скопје – Хотел Холидеј Ин
21 Мај 2019 (вторник) во Струмица – Хотел Сириус
22 Мај 2019 (среда) во Охрид – Хотел UNIQUE Resort & Spa
29 Maj 2019 (среда) во Прилеп – Хотел Кристал Палас
31 Мај 2019 (петок) во Тетово – Хотел Mercure
07 Јуни 2019 (петок) во Скопје – Хотел Холидеј Ин
08 Јуни 2019 (сабота) во Скопје – Хотел Континентал

Во билансите на повеќето трговски друштва, особено на оние кои се занимаваат со производство, туристичка, трговска дејност и слично, недвижностите, односно градежните објекти и земјиштата преставуваат значајна билансна ставка. Во написот кој може да го симнете со кликнување на повеќе се осврнуваме на сметководствениот и данониот третман на вложувањата во уредување на просторот околу компаниите, изградба на пристапен пат, паркинг простор, патеки и хортикултурно уредување…

Со Законот за измени и дополнувања на Законот за финансиска поддршка на инвестиции, се допрецизираат одредени законски одредби и се поедноставува постапката за доделување и исплата на финансиска поддршка, како и се проширува опфатот на субјектите кои можат да користат финансиска поддршка. Исто така, олеснети се предусловите и критериумите за доделување на финансиска поддршка на инвестициите. Напоменуваме дека Законот за финансиска поддршка на инвестиции веќе е донесен од страна на Собранието на 27 март 2019 година, но се чека на негово објавување во „Службен весник на РСМ“. Повеќе може да прочитате во Написот кој може да го симнете со кликнување на повеќе….

Управата за јавни приходи ги известува ДДВ обврзниците дека во текот на месец Април покрај поднесувањето на аконтативните пријави за ДДВ за месечни и тримесечни ДДВ обврзници се одвиваат активности за поставување на предпополнета Годишната даночна пријава за персонален данок на доход за 2018 година на корисничките профили на даночните обврзници (физички лица). Од овие причини можно е отежнато поднесување на даночни пријави преку системот е-Даноци. За таа цел од Управата за јавни приходи апелира до сите месечни и тримесечни ДДВ обврзници да ја поднесат Пријавата за данокот на додадена вредност пред крајниот рок за поднесување 25.04.2019 година

Со кликнување на повеќе може да го преземете АПРИЛСКИОТ број од 2019 година на еле­ктро­нско­то изда­­ние на списанието МСФИ СОВЕТНИК…

Во написот кој може да го симнете со кликнување на повеќе се осврнуваме на новите законски одредби кои ја регулираат висината на надоместокот за користење на сопствено возило како и на даночниот и сметководствениот третман на исплатениот надоместок во 2019 година…

Во написот кој може да го симнете со кликнување на повеќе се осврнуваме на сметководствениот и на даночниот третман на трошоците за организирана исхрана во 2019 година од аспект на данокот на добивка, данокот на личен доход и данокот на додадена вредност…

Податокот за процентот на МДБ, односно кумулативниот пораст на цените на мало за периодот јануари – март 2019 во однос на просекот за 2018 година е негативен и изнесува -0.6%…

Во написот кој може да го симнете со кликнување на повеќе, Ви презентираме дел од одредбите од Закон за јавни набавки кој ги уредуваат договорните страни, исклучоците од примената на законот и вредносните прагови за примена на Закон за јавни набавки. Исто така Ви го даваме и интегралниот текст на Новиот Закон за јавните набавки…

Кориснички дел
Заборавено корисничко име или лозинка
Ве молиме внесете ја вашата email адреса. Корисничкото име и новата лозинка ќе ви бидат пратени по email.