+389 2 3112 323 / +389 2 3112 334 / +389 70 333 713info@msfi.com.mk
  • .

  • .

  • Област

Пронајдени се 1408 резултати
Страна 1 од 141


МСФИ КОНСАЛТИНГ Ве поканува на ЕДНОДНЕВНО КОНТИНУИРАНО ПРОФЕСИОНАЛНО УСОВРШУВАЊЕ бр.2/2019-8 часа ВО МЕСЕЦ МАЈ/ЈУНИ 2019 ГОДИНА во следните термини и градови:
15 Мај 2019 (среда) во Штип – Хотел Оаза
16 Мај 2019 (четврток) во Битола – Хотел Милениум
17 Мај 2019 (петок) во Скопје – Хотел Холидеј Ин
21 Мај 2019 (вторник) во Струмица – Хотел Сириус
22 Мај 2019 (среда) во Охрид – Хотел UNIQUE Resort & Spa
29 Maj 2019 (среда) во Прилеп – Хотел Кристал Палас
31 Мај 2019 (петок) во Тетово – Хотел Mercure
07 Јуни 2019 (петок) во Скопје – Хотел Холидеј Ин
08 Јуни 2019 (сабота) во Скопје – Хотел Континентал

Објавено на 05/06/2019
Податокот за процентот на МДБ, односно кумулативниот пораст на цените на мало за периодот јануари – ноември 2019 во однос на просекот за 2018 година нема зголемување и изнесува 0%…

Објавено на 10/12/2019
Почитувани колеги, МСФИ КОНСАЛТИНГ Ве поканува на ЕДНОДНЕВНО КОНТИНУИРАНО ПРОФЕСИОНАЛНО УСОВРШУВАЊЕ бр.5/2019-8 часа ВО МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА во следните термини и градови:
11 Декември 2019 (среда) во Штип ‐ Хотел Оаза
12 Декември 2019 (четврток) во Битола – Хотел Милениум
13 Декември 2019 (петок) во Охрид ‐ Хотел UNIQUE
17 Декември 2019 (вторник) во Скопје ‐ Хотел Континентал
19 Декември 2019 (четврток) во Струмица ‐ Хотел Сириус
20 Декември 2019 (петок) во Скопје ‐ Хотел Холидеј Ин
24 Декември 2019 (вторник) во Скопје ‐ Хотел Континентал
25 Декември 2019 (среда) во Тетово ‐ Хотел Mercure
26 Декември 2019 (четврток) во Прилеп ‐ Хотел Кристал Палас
28 Декември 2019 (сабота) во Скопје ‐ Хотел Континентал

Објавено на 08/12/2019
1. Предлог измени и дополнување на Законот за платен промет – се пролонгира можноста да се склучуваат договори за компензација, асигнација, цесија и преземање на долг со фирми кои имаат блокирани сметки до 31 Декември 2021 година. Во Собранието на Република Македонија во постапка на донесување е Предлог – Закон за именување и дополнување на Законот за платниот промет….

Објавено на 06/12/2019
Со приближувањето на новогодишните празници прашањата за давањето на новогодишен надоместок и новогодишни пакетчиња за вработените и давањето на пригодни новогодишни подароци на деловните партнери на Друштвото стануваат се поактуелни. Со кликнување на повеќе може да го преземете написот во кој се осврнуваме на законската регулатива која го уредува наведеното прашање како и сметководствениот и даночниот третман на наведените трошоци кои настануваат на крајот на 2019 година…

Објавено на
Друштвото за даночен и сметководствен консалтинг МСФИ Консалтинг ДОО – Скопје објавува: О Г Л А С За пополнување на слободно работно место: 1 (еден) Помлад соработник Кандидатите покрај општите услови за вработување предвидени во Законот за работни односи потребно да ги исполнуваат следните квалификации: 1) Завршено (ВСС) Економски факултет (сметководство и ревизија) 2) Одлично познавање […]

Објавено на 05/12/2019
Во собраниска постапка се наоѓа Предлог Законот за изменување и дополнување на Законот за вршење на сметководствени работи со кој се предлагаат повеќе клучни законски измени за кои може да се информирате со кликнување на повеќе…

Објавено на
Дали непаричниот основачки влог на содружниците се оданочува со данокот на додадена вредност и каков е даночниот третман од аспект на данокот на имот. Ако едно друштво А кое е ДДВ обврзник внесува дуќан како непаричен влог во основната главнина на друштво Б се наметнува прашањето кои се даночните импликации, односно дали внесениот деловен простор како непаричен влог од друштвото А во Друштвото Б е промет кој подлежи на оданочување со ДДВ за што друштвото А е должно да испорача фактура со искажан ДДВ? Одговорот на наведеното прашање и на повеќе други поврзани со внесувањето на непариен влог при основање на друштво може да го пронајдете во Написот кој може да го преземете со кликнување на повеќе.

Објавено на 04/12/2019
Во услови на страшната елементарна непогода земјотрес која ја погоди Албанија, голем број на фирми од целата територија на Македонија ја покажуваат својата хуманост со давање на парична помош или донирање на сопствени производи како помош за загрозените подрачја. Во написот кој може да го преземете со кликнување на повеќе се осврнуваме на целокупната законска регулатива врзана за донациите со посебен акцент на условите, начинот и постапката за остварување на правата на даночните поттикнувања од аспект на ДДВ, данокот на добивка, данокот на личен доход и даноците на имот…

Објавено на 29/11/2019
На 28.11.2019 година на веб страната на Управата за јавни приходи е објавена нова верзија на клиентскиот софтвер за месечна пресметка за плата, придонеси и персонален данок. Се препорачува да се инсталира најновата верзија на клиентскиот софтвер во функција на примена на законот за субвенционирање на придонеси за зголемена плата. Истиот може да го преземете преку следниот линк од веб страна на Управата за јавни приходи.

Објавено на 28/11/2019
Висината и условите за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување по основ на зголемување на плата се уредени со Закон за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување поради зголемување на плата (Службен Весник на РСМ 239 од 19.11.2019 година). КОЈ МОЖЕ ДА КОРИСТИ СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ НА ПРИДОНЕСИТЕ Субвенционирање на придонеси може да користи обврзникот […]

Објавено на


Страна 1 од 141
Кориснички дел
Заборавено корисничко име или лозинка
Ве молиме внесете ја вашата email адреса. Корисничкото име и новата лозинка ќе ви бидат пратени по email.