+389 2 3112 323 / +389 2 3112 334 / +389 70 333 713info@msfi.com.mk
МСФИ Советник



МСФИ Консалтинг Ве поканува на ЕДНОДНЕВНО ONLINE СОВЕТУВАЊЕ ЗА НОВИНИТЕ ВО ЗАКОНСКИТЕ ПРОПИСИ, СМЕТКОВОДСТВОТО И ДАНОЦИТЕ.
Советувањето ќе се одржи на следните термини:

27 Октомври 2022 година (четврток) – ПРВ ТЕРМИН
28 Октомври 2022 година (петок) – ВТОР ТЕРМИН
29 Октомври 2022 година (сабота) – ТРЕТ ТЕРМИН

Почитувани колеги од друштва за вршење на сметководствени работи (сметководствени бироа), ТП сметководители и ТП овластени сметководители, Ве потсетуваме дека на 7 Октомври 2022 година истекува законскиот рок пропишан со член 63 став 4 од Законот за вршење на сметководствени работи („Службен весник Република Северна Македонија“ број 173 од 01.­08.2022) според кој трговците поединци –…

Заштитата на работа е составен дел на организацијата на работа и изведувањето на процесот на работа и претставува обврска за секој работодавач. Но, дали работникот или друго лице има право на надомест на штета при секоја повреда на работа и кога работодавачот е одговорен за штета поради повреда на работа ? За сите овие прашања пишуваме во написот кој може да го симнете со кликнување на повеќе…

Почитувани,Содржината можат да ја видат само претплатници на МСФИ Консалтинг.Доколку сте наш активен претплатник Најавете се за да ја видите оваа содржина.(Доколку не сте претплатник кликнете тука за да се регистрирате и да добиете информации за претлата)

Во услови на економска и енергетска криза како последица на драстично зголемените цени на електрична енергија како и на останатите енергенси се повеќе домашни компании, особено од производниот сектор се одлучуваат во есенскиот или зимскиот период времено да го прекинат работниот процес, односно вработените да ги испратат на принуден одмор…

Податоци за плата и надоместоци од работен однос за периодот Септември 2022 – Октомври 2022 година согласно соопштенијата на Државниот Завод за статистика од 21.09.2022 година…

Во Службен весник на РСМ број 206 од 23.09.2022 година објавена е измена на Одлуката за посебни услови за трговијата на одделни стоки со која се продолжува рокот на траење на мерката за ограничување на маржата на основните прехранбени производи. Според Одлуката на Владата оваа мерка ќе се применува до 31 декември 2022 година….

Во Службен весник 202 од 16 септември 2022 година објавена е Одлука за изменување на Одлуката за определување на добрата и услугите за кои даночен должник е даночниот обврзник кон кого е извршен промет од страна на друг даночен обврзник (Одлука за Reverse Charge). Целта на измената е да се разреши проблемот кој постеше во праксата во однос на прометот на изградба на фотонапонски електроцентрали. Имено пред донесување на оваа измена …

Со кликнување на повеќе може да го преземете СЕПТЕМВРИСКИОТ број од 2022 година на еле­ктро­нско­то изда­­ние на списанието МСФИ СОВЕТНИК…

Во написот кој може да симнете со кликнување подолу на преземи Ве потсетуваме за едно позитивно законско решение за субвенционирање на социјалните придонеси за зголемени плати кое за жал ќе престане да се применува со исплата на платата за месец Октомври 2022 година…

Во Службен весник на РСМ број 197 од 9.9.2022 година објавена е Одлука за посебни услови за трговијата на одделна стока која влезе во сила на 9.9.2022 година. Со оваа одлука се определува највисоката трговска маржа како посебен услов во трговијата на пазарот со електрична енергија. Највисоката трговска маржа на електричната енергија за сите трговски друштва и трговци поединци кои вршат трговија на пазарот со електрична енергија на големо и на мало се утврдува во висина најмногу до 10%….

Податокот за процентот на МДБ за аконтацијата за данок на добивка за месец август 2022 година е позитивен и изнесува 10,2%. Врз основа на наведеното месечната аконтација на данокот на добивка за месец август 2022 година која треба да се плати до 15 септември 2022 година се утврдува во висина од 1/12 од годишната даночна обврска утврдена во Даночниот биланс за 2021 година зголемена за 10,2% (АОП 56 од ДБ за 2021 година).

Кориснички дел
Заборавено корисничко име или лозинка
Ве молиме внесете ја вашата email адреса. Корисничкото име и новата лозинка ќе ви бидат пратени по email.