+389 2 3112 323 / +389 2 3112 334 / +389 70 333 713info@msfi.com.mk
МСФИ Советник
Државни и верски празници во Македонија во 2018 година

Програма на неработни денови за 2018 година (ПРЕЗЕМИ ВО PDF)

Согласно со Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2018 година неработни денови се:

За сите граѓани на РМ

01 јануари (понеделник), Нова Година
07 јануари (недела), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар, односно
08 јануари (понеделник) е неработен ден
09 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар
01 мај (вторник), Ден на трудот,
24 мај (четврток) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
15 јуни (петок), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам,
02 август (четврток), Ден на Републиката
8 септември (сабота), Ден на независноста
11 октомври (четврток), Ден на народното востание,
23 октомври (вторник), Ден на Македонската Револуционерна Борба,
8 декември (сабота), “Св. Климент Охридски”

За граѓаните од православна вероисповед

06 јануари (сабота), Бадник, ден пред Божик
19 јануари (петок), Богојавление (Водици)
06 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден
25 мај (петок), Духовден, петок пред Духовден
28 август (вторник), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

За граѓаните од католичка вероисповед

02 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден
01 ноември (четврток), Празникот на сите светци
25 декември (вторник), првиот ден на Божик

За граѓаните од муслиманска вероисповед

21 август (вторник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

22 ноември (четврток), Ден на Албанската азбука

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

27 јануари (сабота), Свети Сава

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

08 април (недела), Меѓународен ден на Ромите

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

23 мај (среда), Национален ден на Власите

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

19 септември (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

28 септември (петок), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

21 декември (петок), Ден на настава на турски јазик

  • Објавено на: 23/12/2017
Кориснички дел
Заборавено корисничко име или лозинка
Ве молиме внесете ја вашата email адреса. Корисничкото име и новата лозинка ќе ви бидат пратени по email.