+389 2 3112 323 / +389 2 3112 334 / +389 70 333 713info@msfi.com.mk
МСФИ Советник
Државни и верски празници во Македонија во 2017 година

Програма на неработни денови за 2017 година (ПРЕЗЕМИ ВО PDF)

Согласно со Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2017 година, неработни денови се:

За сите граѓани на РМ

 • 01 јануари (недела),  Нова  Година, односно 02 јануари (понеделник) е неработен ден
 • 07 јануари (сабота),  Божик, првиот ден на Божик според православниот календар
 • 17 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар
 • 01 мај (понеделник), Ден на трудот,
 • 24 мај (среда)  „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
 • 25 јуни (недела),  Рамазан  Бајрам, првиот ден на Рамазан  Бајрам, односно 26 јуни
  (понеделник) е неработен ден
 • 02 август (среда),  Ден на Републиката
 • 8 септември (петок),  Ден на независноста
 • 11 октомври (среда),  Ден на народното востание,
 • 23 октомври (понеделник), Ден на Македонската Револуционерна Борба,
 • 8 декември (петок),  “Св. Климент Охридски”

За граѓаните од православна вероисповед

 • 06 јануари (петок),  Бадник, ден пред  Божик
 • 19 јануари (четврток), Богојавление (Водици)
 • 14 април (петок),  Велики Петок, петок  пред  Велигден
 • 02 јуни (петок),  Духовден, петок  пред  Духовден
 • 28 август (понеделник), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 17 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден
 • 01 ноември (среда),  Празникот на сите  светци
 • 25 декември (понеделник), првиот ден на Божик

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 • 01 септември (петок),  Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

 • 22 ноември (среда),  Ден на Албанската азбука

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

 • 27 јануари (петок),  Свети  Сава

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

 • 08 април (сабота),  Меѓународен ден на Ромите

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

 • 23 мај (вторник), Национален ден на Власите

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

 • 30 септември (сабота),  Јом  Кипур, првиот ден на Јом  Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

 • 28 септември (четврток), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

 • 21 декември (четврток), Ден на настава на турски јазик
 • Објавено на: 27/11/2016
Кориснички дел
Заборавено корисничко име или лозинка
Ве молиме внесете ја вашата email адреса. Корисничкото име и новата лозинка ќе ви бидат пратени по email.