+389 2 3112 323 / +389 2 3112 334 / +389 70 333 713info@msfi.com.mk
МСФИ Советник
Државни и верски празници во Македонија во 2016 година

Програма на неработни денови за 2016 година (ПРЕЗЕМИ ВО PDF)

 

Согласно Законот за празници на Република Македонија (“Сл.весник на РМ”, бр. 21/98 и 18/07) во 2016 година неработни денови се:

 

За сите граѓани на РМ

 • 01 јануари (петок), Нова година
 • 07 јануари (четврток), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар
 • 01 мај (недела), Ден на Трудот
 • 02 мај (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар
 • 24 мај (вторник), „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
 • 5 јули (вторник) Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам
 • 02 август (вторник), Ден на Републиката
 • 08 септември (четврток), Ден на независноста
 • 11 октомври (вторник), Ден на народното востание
 • 23 октомври (недела), Ден на Македонската Револуционерна Борба, односно 24 октомври (понеделник) е неработен ден
 • 08 декември (четврток), “Св. Климент Охридски”

* Доколку државните празници и празниците на РМ се паѓаат во недела, наредниот ден се смета за неработен.

 

За граѓаните од православна вероисповед

 •  06 јануари (среда), Бадник, ден пред Божик
 • 19 јануари (вторник), Богојавление (Водици)
 • 29 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден
 • 17 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден
 • 28 август (недела), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

 

За граѓаните од католичка вероисповед

 • 28 март (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден
 • 01 ноември (вторник), Празникот на сите светци
 • 25 Декември (недела), првиот ден на Божик

 

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 •  12 септември (понеделник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

 

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

 •  22 ноември (вторник), Ден на Албанската азбука

 

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

 •  27 јануари (среда), Свети Сава

 

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

 •  8 април (петок), Меѓународен ден на Ромите

 

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

 •  23 мај (понеделник), Национален ден на Власите

 

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

 •  12 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

 

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

 •   28 септември (среда), Меѓународен ден на Бошњаците

 

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

 •  21 декември (среда), Ден на настава на турски јазик

 

 • Објавено на: 16/10/2015
Кориснички дел
Заборавено корисничко име или лозинка
Ве молиме внесете ја вашата email адреса. Корисничкото име и новата лозинка ќе ви бидат пратени по email.