+389 2 3112 323 / +389 2 3112 334 / +389 70 333 713info@msfi.com.mk
МСФИ Советник
Државни и верски празници во Македонија во 2014 година

Програма на неработни денови за 2014 година (ПРЕЗЕМИ ВО PDF)

Согласно со Законот за празници на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2014 година неработни денови се:

 

 

За сите граѓани на РМ

·     01 јануари (среда), Нова Година

·     07 јануари (вторник), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар

·     21 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар

·     01 мај (четврток), Ден на трудот

·     24 мај (сабота) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители

·     28 јули (понеделник), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам

·     02 август (сабота), Ден на Републиката

·     08 септември (понеделник), Ден на независноста

·     11 октомври (сабота), Ден на народното востание

·     23 октомври (четврток), Ден на Македонската Револуционерна Борба

·     08 декември (понеделник), “Св. Климент Охридски”

 

 

За граѓаните од православна вероисповед

·     06 јануари (понеделник), Бадник, ден пред Божик

·     19 јануари (недела), Богојавление (Водици)

·     18 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден

·     06 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден

·     28 август (четврток), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

 

 

За граѓаните од католичка вероисповед

·     21 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден

·     01 ноември (сабота), Празникот на сите светци

·     25 декември (четврток), првиот ден на Божик

 

 

За граѓаните од муслиманска вероисповед

·     4 октомври (сабота), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

 


За
граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

·     22 ноември (сабота), Ден на Албанската азбука

 

 

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

·     27 јануари (понеделник), Свети Сава

 

 

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

·     08 април (вторник), Меѓународен ден на Ромите

 

 

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

·     23 мај (петок), Национален ден на Власите

 

 

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

·     4 октомври (сабота), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

 

 

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

·     28 септември (недела), Меѓународен ден на Бошњаците

 

Заграѓаните припадницина турската заедницаво РМ

·     21 декември (недела), Ден на настава на турски јазик

  • Објавено на: 20/11/2013
Кориснички дел
Заборавено корисничко име или лозинка
Ве молиме внесете ја вашата email адреса. Корисничкото име и новата лозинка ќе ви бидат пратени по email.