+389 2 3112 323 / +389 2 3112 334 / +389 70 333 713info@msfi.com.mk
МСФИ Советник
Државни и верски празници во Македонија во 2015 година

Програма на неработни денови за 2015 година (ПРЕЗЕМИ ВО PDF)

Согласно со Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2015 година неработни денови се:

 

За сите граѓани на РМ

·     01 јануари (четврток), Нова Година

·     07 јануари (среда), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар

·     13 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар

·     01 мај (петок), Ден на трудот

·     24 мај (недела) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители, односно 25 мај (понеделник) е неработен ден

·     17 јули (петок), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам

·     02 август (недела), Ден на Републиката, односно 3 август (понеделник) е неработен ден

·     08 септември (вторник), Ден на независноста

·     11 октомври (недела), Ден на народното востание, односно 12 октомври (понеделник) е неработен ден

·     23 октомври (петок), Ден на Македонската Револуционерна Борба

·     08 декември (вторник), “Св. Климент Охридски”

 

За граѓаните од православна вероисповед

·     06 јануари (вторник), Бадник, ден пред Божик

·     19 јануари (понеделник), Богојавление (Водици)

·     10 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден

·     29 мај (петок), Духовден, петок пред Духовден

·     28 август (петок), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

 

За граѓаните од католичка вероисповед

·     06 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден

·     01 ноември (недела), Празникот на сите светци

·     25 декември (петок), првиот ден на Божик

 

За граѓаните од муслиманска вероисповед

·     24 септември (четврток), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

 

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

·     22 ноември (недела), Ден на Албанската азбука

 

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ

·     27 јануари (вторник), Свети Сава

 

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ

·     08 април (среда), Меѓународен ден на Ромите

 

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ

·     23 мај (сабота), Национален ден на Власите

 

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

·     23 септември (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

 

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

·     28 септември (понеделник), Меѓународен ден на Бошњаците

 

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

·     21 декември (понеделник), Ден на настава на турски јазик

 

Напомена:     Доколку државните празници и празниците на РМ се паѓаат во недела, наредниот ден се смета за неработен

  • Објавено на: 23/10/2014
Кориснички дел
Заборавено корисничко име или лозинка
Ве молиме внесете ја вашата email адреса. Корисничкото име и новата лозинка ќе ви бидат пратени по email.